niets of niemand is je meer waard.
ze moeten zorgeloos verder kunnen.
regel het daarom goed.
Met pakweg 70.000 scheidingen per jaar (echtscheidingen en verbreking relatie door ongehuwd samenwonenden) worden jaarlijks ruim 50.000 kinderen in Nederland geconfronteerd met de scheiding van hun ouders. Voor hen is het een ingrijpende gebeurtenis die vaak afscheid betekent van het enige leven dat ze tot dan toe kenden: veilig en vertrouwd bij pappa en mamma thuis. De impact van een echtscheiding op het leven van kinderen mag nooit worden onderschat. Zij hebben er gewoon recht op dat hun ouders de gevolgen van de scheiding zo weinig mogelijk laten doorwerken in hun leven. Daarom verplicht de wet ouders die gaan scheiden in de meeste gevallen om een ouderschapsplan op te stellen. Hierin moet ieder geval worden beschreven op welke wijze zij na de scheiding met elkaar zullen blijven overleggen en beslissingen nemen over de kinderen. Daarnaast moet er een behoorlijk omschreven zorgregeling in staan en ook de wijze waarop de voorziening in de kosten van opvoeding en verzorging van de kinderen is geregeld. Zonder ondertekend ouderschapsplan kan in beginsel geen echtscheidingsverzoek worden ingediend. Is er sprake van hevige strijd waardoor de ouders niet in staat zijn eerst een ouderschapsplan op te stellen, dan kan de rechtbank worden verzocht in die onderwerpen te voorzien. Maar dat moet dan wel goed worden toegelicht. Het is verder de bedoeling dat de ouders hun kinderen betrekken in het ouderschapsplan (in hoeverre en hoe hangt natuurlijk wel af van de leeftijd en de ontwikkeling van het kind) en dat ook vermelden in het ouderschapsplan.
Wat kosten kinderen en wie gaat dat na de scheiding betalen? En hoe zit het met studerende kinderen? Ouders zijn volgens de wet financieel verantwoordelijk voor hun kinderen. Tot hun 21e verjaardag moet in ieder geval in hun kosten worden bijgedragen. Maar vaak ben je daarmee niet klaar, bijvoorbeeld omdat je kind nog wat langer studeert. Dit alles vraagt om een nauwkeurige berekening en is vaak ook maatwerk, waarmee ik je graag verder help.
En wat is nou een goede zorgregeling? Daar is in zijn algemeenheid geen antwoord op te geven. Het is meestal maatwerk dat moet worden toegespitst op de situatie thuis en de mogelijkheden van de ouders. In de ene situatie is een gelijke verdeling van de zorgtaken (in de volksmond “co-ouderschap” genoemd) het beste, maar soms is dat niet haalbaar. Vaak kan gewerkt worden met vaste dagen, maar wanneer een van de ouders bijvoorbeeld onregelmatig werk heeft (piloten, artsen, stewardessen) zal met een ander model gewerkt moeten worden. Ik heb ruime ervaring met deze problematiek en adviseer je graag verder.
Zijn jullie al gescheiden en ontstaat er later een geschil over de kinderen? Ook dan is de weg van overleg vaak de beste en mediation een optie. Soms moet de rechter eraan te pas komen. In beide gevallen kan ik je verder helpen.
Interessante hieraan gerelateerde onderwerpen:
Ik ben gescheiden en wil op reis met mijn kind. Mag dat?
Mag ik mijn ex verbieden te roken waar de kleine bij is?
Gescheiden en verhuizen met je kind. Mag dat?